sobota 24. srpna 2013

Jablkový koláč

I když se bráním podzimu co jen to jde a nechci si připustit že léto doopravdy končí, musím se o tento ryze podzimní recept s vámi podělit. Nevím jak vy, ale já mám toto roční období spojené s vůní skořice, která je snad nejlepší v kombinaci s jablky. A všechno toto splňuje tento úžasný jablkový koláč.


Potřebujeme:
  • 4 jablka
  • 200g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 160g cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetku soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 4 vejce
  • 6 lžic oleje
  • 2 zakysané smetany
  • 200g ovesných vloček

  • 6 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 4 zarovnané lžíce cukru
Jablka oloupeme a  nastrouháme nahrubo. Mouku promícháme s práškem do pečiva, s cukrem, skořicí, solí a citronovou kůrou. Přidáme vejce, olej a 125g zakysané smetany a vše důkladně promícháme. Poté do těsta vmícháme ovesné vločky a jablka. Pečeme ve vymazané dortové formě o průměru 26cm v troubě vyhřáté na 180°C asi 55 minut. Ještě horký koláč potřeme zbylou zakysanou smetanou a necháme vychladnout.
 
Na krokantovou směs opražíme 6 lžic ovesných vloček se slunečnicovými semínky na pánvi nasucho dozlatova a dáme bokem. V pánvi poté rozpustíme cukr a přidáme do něj opraženou směs, kterou necháme zkaramelizovat. Směs pak rozprostřeme na alobal a necháme vychladnout. Studenou pak nalámeme na kousky a posypeme jí koláč.


 
Pokud chcete udělat z tohoto koláče ještě zdravější verzi, nahraďte obyčejný cukr třtinovým a část mouky celozrnnou :)

9 komentářů:

  1. Vypadá to lahodně :) určitě ho vyzkouším.. ale počkám si na ten pravý podzim abych si k němu mohla připravit oblíbený skořicový čaj :)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Tu posypku jsem ujídala nejvíc :D Není vůbec špatné udělat si jenom ji a nasypat si to třeba do jogurtu nebo jenom tak pojídat jako zdravou sladkost :)

      Vymazat
  3. Ten vypadá krásně, jsi šikovná!
    Mimochodem, jak se máš, co nového? Ráda bych o tobě něco slyšela :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ten je super, jsi fakt šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  5. uplne se vidim v tomhle počasí s tímhle koláčem někde na peci a s čajem

    OdpovědětVymazat
  6. Taky mám moc ráda skořici v kombinaci s jablkem, je to pro mě takový symbol podzimu a Vánoc. :) Tenhle koláč vypadá skvěle, jablečné mi moc chutnají a rodině taky, takže recept na víkendové pečení je jasný. :)

    OdpovědětVymazat
  7. ááh, tohle vypadá tak strašně dobře! skořici a jablka miluju, je to božská kombinace. musím se do něčeho podobného taky pustit, ať na ty snídaně nemám jen pořád dokola musli nebo ovesnou kaši :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to krásně. Skořice ty jablíčka nádherně provoní.

    OdpovědětVymazat