sobota 10. srpna 2013

Tiramisu

Názvem tiramisu jsme tady v Česku schopni označit doopravdy kde co. Nejčastěji jde o dezert z pomazánkového másla, lučiny nebo tvarohu. Pravé italské tiramisu je však z mascarpone a amaretta a poté, co jsem dělávala pouze "tiramisu" z tvarohu a lučiny, bylo tohle naprosto o něčem jiném. Tento dezert zvládne kdejaký kuchař, protože nejde o nic složitého, jen je to finančně trochu náročnější díky ceně mascarpone, ale stojí to za to a proč si jednou za čas tento dražší a taky tučnější dezert nedopřát? :)
 



Na 6-8 porcí potřebujeme:
  • 200ml silné kávy
  • 50ml amaretta (jelikož jsem neměla, použila jsem rum)
  • 2 žloutky
  • 50g krupicového cukru
  • 500g mascarpone
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 200g cukrářských piškotů
  • kakao

 
1. Uvaříme si silnou kávu ve které rozmícháme amaretto (popřípadě rum). Přelijeme do větší misky.
2. Žloutky s cukrem smícháme v ohnivzdorné misce a vyšleháme nad vodní lázní. Když směs zesvětlá a zhoustne sundáme misku z vodní lázně a pokud není skleněná, zchladíme ji aby se žloutky nepřehřívaly.
3. Mascarpone si rozmícháme a pomalu do něj vmícháme žloutový krém a následně dotuha vyšlehanou šlehačku.
4. Nachystáme si podnos nebo tác na který budeme tiramisu vrstvit. Cukrářské piškoty namáčíme do kávy a skládáme vedle sebe. Když spotřebujeme polovinu piškotů, navrstvíme na ně polovinu krému. Na krém vyskládáme druhou polovinu piškotů, opět namočených do kávy a na ně zbytek krému.
5. Uhladíme povrch a tiramisu přes sítko poprášíme kakaem a necháme v lednici minimálně tři hodiny uležet.
 

 
    Už jste někdy dělaly tiramisu? A jste zastáncem toho pravého italského nebo vám nevadí ani naše tvarohové či jiné obdoby? :)



1 komentář:

  1. Jéé, to vypadá krásně, moc se ti povedlo, hned bych si dala!:)) úplně nejvíc miluju takové to víc krémové,jaké dělají většinou v horách, těch piškot je tam minimum a navrch pod kakao dávají ještě šlehačku:) sice tady tohle je parádní a taky se ho můžu přejíst, ale nějak mi to krémovější víc přirostlo k srdci:D jinak nemám ráda, když někdo označuje napodobeniny stejně, jako originál:D vždycky mě to strašně vytočí, protože se na to jídlo těším a pak dostanu nějakou náhražku a může být dobrá sebevíc=D prostě mi to vadí no:X buď se budu držet originálních receptur a ingrediencí, nebo to tak nebudu nazývat!=D

    OdpovědětVymazat