pátek 5. února 2016

Co mě naučil první semestr na VŠ

Řekněme že už mám za sebou svoje první zkouškové, i když mi stále chybí jeden kredit, protože čekám až se dozvím jak dopadl poslední test a jen doufám že nebudu muset pelášit do školy na druhý termín :D Ale i přesto mám za sebou pár vysokoškolských postřehů, které mě dá se říct docela překvapily.
 
Výsledná známka z ústní zkoušky nezáleží na tom, kolik toho umím, ale jakou má zkoušející náladu. Z těch 12 předmětů na které jsem se učila jsem byla poctivě připravená jen na pár z nich a zrovna z jednoho takového jsem po třech minutách (nekecám, už po třech minutách zkoušející usoudil že si s ním musím dojít popovídat ještě minimálně jednou) odcházela s neúspěchem. A s pocitem, že jsem předchozích 5 dní mohla strávit mnohem příjemnějším způsobem než nad anatomií střev.
 
Příprava na zkoušku z biologie a nejlepší hrníček na ne tak dobré kafe :D

Seminárku lze napsat i na téma, které mi vůbec nic neříká. A to na plný počet bodů. Aneb když jsem psala esej na téma: Negativní aspekty průmyslového chovu hospodářských zvířat, 1500 slov o něčem, co mě nikdy nezajímalo. Ale zvládla jsem to a z ekologie jsem získala plný počet bodů i z testu a tím pádem můžu žít s pocitem, že aspoň jedno áčko za tento semestr jsem ulovila.

Chodit na přednášky je v některých předmětech naprostá ztráta času. Například předchozí odstavec-předmět ekologie. A páteční ranní anatomie když můžu spát? Navíc v teple domova a ne v neútulném bytě v Brně? Myslím že tohle hovoří za vše. Některé přednášky jsou prostě natolik zbytečné, že si člověk řekne, že na tom mobilu může stejně tak dobře být i doma a nemusí sedět v posluchárně (navíc přímo pod klimatizací). A nebo se místo toho může třeba učit (aby se neřeklo že se škole náhodou věnuji nedostatečně).

Nic není nemožné. Jestli jsem si doteď myslela, že se nedokážu učit do jedné do noci a to i za předpokladu, že jsem vstávala v 6 ráno, ne-li dřív, pletla jsem se. Skutečně je reálné učit se na nejrůznějších místech (v knihovně, na chodbě, ve vlaku, v posteli..) a dokonce i do hodin, které jsem dříve měla vyhrazené pro seriály. Jedinou nevýhodou je, že člověk takhle nevydrží fungovat dýl než týden vkuse. Takže v den kdy vykonáte zkoušku, které jste věnovaly svoje drahocené minuty spánku už radši nic nedělejte. Ono vám to většinou ani tělo nedovolí, alespoň mě teda ne.
 
Anatomie-snad nejhorší předmět, který mě letos potkal. A karamelky-snad nejlepší sladkost, kterou jsem v kuchyni našla.

S poctivostí člověk daleko nedojde. Aneb nebýt starších spolužáků, kteří nám mladším usnadnili studium tím, že zpracovali otázky, které byly v testu nebo u zkoušky nejspíš bych to všechno nezvládla tak elegantně (nebo si alespoň můžu myslet že to bylo elegantní). Tím nechci říct, že jsem se poctivě neučila, takhle to taky úplně nefunguje, ale občas je potřeba si něco zjednodušit, protože zkouškové netrvá celý rok, ale jen pár týdnů.
 
Určitě se toho najde mnohem víc, ale tohle jsou takové základní poznatky z velkého vstupu do vysokoškolského života. A i když to učení nebyla procházka růžovým sadem, ty dva týdny volna za to snad i stojí. No snad.. :D

10 komentářů:

  1. S tým chodením na prednášky máš pravdu. Ja osobne sledujem, čo sa dozviem na prednáška 2-3 normálne prednášky (žiadne úvodné) a podľa toho sa rozhodnem. Mali sme učiteľa, pri ktorom som sa už po 5 minútach modlila, aby na mňa padol meteorit a pod. :D Takže som z hodiny nemala absolútne nič. Ďalší hovoril o svojich životných príbehoch, no bolo to v podstate nanič. Na druhej strane sme mali informatiku kde sme sa učili niečo iné ako na seminároch a matematika bola dosť komplikovaná a tam sme sa niečo naučili a hneď sme to aj na seminároch využívali, tam sa oplatilo chodiť. Niektorý učitelia si ale zapisujú kto prišiel a podľa toho sa rozhodujú kto spraví a kto nie alebo či pridá jeden bod či nie.

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tak první měsíc poctivě chodila na všechny přednášky, pak jsem začala postupně vynechávat především ty ranní a místo toho jsem buď spala nebo se učila v knihovně a nelituju toho! :D Některé jsou totiž opravdu zbytečné :)

      Vymazat
  2. Tak první věc ještě tak ozkoušenou nemám.. :D Nás je teď okolo 90, takže jsme ze všeho psali testy, až nás bude míň tak na zkoušky asi taky bohužel dojde, čeho už se děsím teď :D No a přednášky, to souhlasím, stáhnu si je z primátu a ani tam nechodím, to je opravdu ztráta času.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se děsím druhého semestru, kde je snad každý předmět zakončen ústní zkouškou :D A děkuju podobných stránkám a starším spolužákům, díky kterým je ta škola mnohem jednodušší :D

      Vymazat
  3. Tak to je ale úplně přesné! :D Kord ten první bod.. já měla nakonec docela štěstí jak na profesory, tak na otázky, ale co jsem si vyslechla od ostatních.. no docela se bojím, co mě ještě čeká :D Naštěstí jsem tenhle semestr žádnou seminárku psát nemusela, ale v letním semestru mě to čeká.. a ne jedna a opravdu se těším na seminárku, co budu psát k daním, myslím, že na tom budu podobně, jen ta známka asi bude jinačí :D Ehm, prvních pár týdnů jsem byla poctivka a chodila na všechny přednáška a cvika.. a na konci semestru? Měla jsem i týden, kdy jsem zavítala na dvě přednášky a jedno cviko.. fakt některé předměty byly naprostou ztrátou času a vůbec nic mi nedaly..
    A musím se přiznat, že sama jsem překvapená, jak jsem mohla celý leden fungovat.. ke konci zkouškového jsem to dotáhla na tři/čtyři hoďky spánku denně, ale aspoň si teď užívám ten pocit, že mám všechno za sebou a další semestr začíná "až" v pondělí ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ke konci semestru jsem taky chodila už jen na ty povinné předměty :D Taky teď nechápu jak jsem to zkouškové mohla zvládnout, ale v červnu si to zase připomenu, naštěstí je to zatím daleko :D

      Vymazat
  4. Já jsem zvědavá na svou VŠ. Doufám, že se dostanu někam, teda víím přesně kam chci, takže doufám, že se dostanu Tam ! Jinak držím pěsti v druhém semestru, ať úspěšně dokončíš první ročník :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a tobě přeju ať se dostaneš přesně kam chceš :)

      Vymazat
  5. nic není nemožné, ano, to mě škola taky naučila, ve všech smyslech :D
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Dobré postřehy! Se svými pětiletými zkušenostmi na vysoké ti vše můžu jen a jen potvrdit! :D A hlavně to o těch přednáškách. Já to dopracovala do fáze, že už mi přijdou nedůležité všechny, takže na ně automaticky nechodím hned od prvního týdnu. :D
    Zvu tebe a tvé čtenářky na mou giveaway. Budu ráda, když ke mě mrkneš a popřípadě se zúčastníš. :)
    KattyLife
    GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat